Wednesday, 17 November 2010

Wie zoet is...

Al een jaar of 4 wil ik pepernoten maken, ja echt zo lang was het geleden! Steeds waren er redenen waarom ik geen tijd had in de periode dat de bebaarde man in het land was en op 6 december is het toch echt te laat!

Nu besloot ik dat in mijn eigen huis de intocht toch echt bekeken moest worden met verse, zelfgebakken pepernoten. En natuurlijk kikkers en muizen, want daar ben ik dol op.Wil je ook pepernoten maken? Hier is het recept:

Benodigdheden:
250 gram bloem
100 gram bruine bastardsuiker (bruine voor de kleur)
1 zakje vanillesuiker
125 gram boter op kamertemperatuur
1 ei
Speculaaskruiden naar smaak

Bereidingswijze:
Snij de boter in plakken en kneed het met schone, koele handen samen met de bloem en bastardsuiker tot het een korrelig geheel is. Voeg dan de vanillesuiker, het ei en de speculaaskruiden toe. Kneed verder tot het geheel een mooie, gladde bal is. Proeven is erg belangrijk, maar na het bakken zal de speculaas beter te proeven zijn dan bij het rouwe deeg.
Leg de bal, ingepakt in vershoudfolie, een half uurtje in de koelkast om te rusten. Zet halverwege de oven alvast aan op 200 graden. Leg op een bakplaat een vel bakpapier en draai van het deeg kleine balletjes en leg deze erop. Zet de plaat voor 15 tot 20 minuten in de oven en klaar is kees!Wat ik NOG al weer langer wil doen is borstplaat maken. Ik vind het heerlijk, maar ik durfde me er (na veel waarschuwen van moeders) nooit aan te wagen. Mijn oma maakte volgens mijn moeder de beste borstplaat, maar niemand van onze familie schijnt het verder ooit gelukt te zijn en oma heeft het recept en de techniek mee in haar graf genomen.
Ik besloot verschillende recepten van internet uit te testen. Na een flink mislukte versie op dinsdag (het was eerder chocoladepasta, ook lekker maar niet de bedoeling) is het gister gelukt!Nu willen jullie vast weten wat het recept was?

Benodigdheden:
12 eetlepels kristalsuiker
4 eetlepels slagroom
1 eetlepel cacao

Bereidingswijze:
Meng alle ingredienten 'koud' in een pan, daarna steek je pas het vuur eronder aan. Terwijl je het goedje tot het kookpunt brengt blijf je roeren, ook nadat het geheel kookt blijf je roeren. Na 5 minuten koken haal je de pan van het vuur en giet je de warme brei op een bakplaat met bakpapier of in ingevette borstplaat vormen. Laat het geheel afkoelen en dan; snoep smakkelijk!Dit weekend is het weer net als vorig jaar tijd voor een mannenweekend voor Vriendlief. Pff, helemaal alleen in 'ons' huis. Gelukkig is mijn agenda helemaal volgeboekt. Vanavond concert van Bertolf en zaterdag naar de Margriet Winterfair met moeders, dat wordt vast supergezellig! En verder beetje knutselen? Eindelijk mijn swaps eruit?

Oh ja ik ontving mijn PIF van Heidies, maar daarover blog ik later meer! (Vond het alleen iets te lang worden om niets te zeggen... ;))

Tot blogs!

No comments:

Post a Comment