Saturday, 26 September 2009

Just weekend again

Het gaat alweer een hele tijd beter met me, dus ik heb deze week weer lekker mijn creativiteit laten gaan. Twee nieuwe kettingen en een armband ontworpen, gebaseerd op mijn favoriete vorm; strikjes!

Deze twee zullen snel worden toegevoegd aan mijn webwinkel. Vanavond mag ik naar een verjaardag en om mijn outfit een beetje feestelijker te maken heb ik zelf ook een ketting gemaakt!Vorige week had ik nog belooft om het stuk wat ik voor Rond 't Hofke had geschreven hier neer te zetten, dus bij deze:

In het vorige nummer van Rond ’t Hofke heeft Peter van Kuijen een stuk geschreven, ik ben zijn dochter; Minke van Kuijen, 24 jaar en heb de eer om dit keer een stuk te schrijven voor deze rubriek.

Voor zolang ik me kan herinneren ben ik een ‘knutselfrutsel’ geweest. Altijd bezig met papier en schaar of een andere hobby, veel zakgeld is bij Pipoos geĆ«indigd. Voor mijn verjaardag kreeg ik standaard een zak strijkkralen, vouwblaadjes, viltstiften en vooral ook veel plak. Als het mooi weer was en alle kinderen waren buiten aan het ravotten in de speeltuintjes in onze omgeving, dan
was de kans groot dat ik in onze achtertuin alsnog zat te knippen en te plakken. Ook ging ik elke week trouw op woensdagmiddag naar de hobbyclub van Diny de Bruin in het Oude Raadhuis, samen met mijn beste vriendinnetjes Kristel en Tamara.

Dit hield niet op toen ik naar de middelbare school ging, want als mijn huiswerk af was ging ik alsnog aan de knutsel en tijdens de lessen was ik altijd aan het schrijven. Dat is misschien wel een ander soort creativiteit, maar nog steeds kon ik mezelf verliezen in de droomwerelden die ik zelf verzon, al denk ik niet dat ze echt geschikt zijn om aan anderen te laten lezen. De knutselactiviteiten werden wat meer naar de vakantie perioden ‘verbannen’ maar dan was het ook een hele vakantie fimo kleien, pergamano tekenen of schilderen.

Mijn opleiding
Daarom denk ik dat iedereen ook zo raar opkeek toen ik na de middelbare school een opleiding Schoonheidsspecialiste ging doen, in plaats van een wat meer creatieve studie. Op deze opleiding was mijn favoriete vak dan ook Visagie, want ook daarmee kon ik mijn creatieve geest laten spreken. Voor deze opleiding heb ik bij parfumerie Yves Rocher gewerkt en ook daar vond ik veel plezier in de wat meer creatieve activiteiten; de etalage aankleden of cadeaupakketjes maken met kerst. Toen ik na het afronden van de studie geen werk kon vinden als schoonheidsspecialiste, kwam ons mam dan ook met het idee om bij een school in Tilburg te gaan kijken. De Rooi Pannen had tegenwoordig ook een opleiding die te maken had met creatief bezig zijn. Etaleren en winkelinrichting was waar de opleiding zich vooral op richtte. Ik zou bij de derde lichting horen, het gedeelte wat onze opleiding in het gebouw van Handel in nam was klein; 3 praktijkruimtes, 1 computerruimte en de theorielokalen moesten met Handel worden gedeeld. Als je weet dat de school nu een heel gebouw gaat krijgen, dan is wel duidelijk hoe de opleiding in 4 jaar is gegroeid!


Minke als “knutselfrutsel”

Op deze opleiding, die officieel Vormgever Reclame, Presentatie en Communicatie heet, heb ik mijzelf goed kunnen ontplooien. Ik heb geleerd wat ik graag doe en wat ik minder graag doe, etalages ontwerpen op school is namelijk leuk. Je mag alles uit de kast halen en de kosten maken niet uit, maar in de praktijk werk je vaak alleen met vaste onderdelen en dat is een stuk minder spannend. In beursstands en displays kan ik veel meer van mijn creativiteit laten zien, maar dan nog moet je natuurlijk op de kosten letten. In juli van dit jaar heb ik deze opleiding met succes afgerond en ik ben heel erg trots op dit diploma, meer dan bij de Mavo en Schoonheidsspecialiste heb ik echt het gevoel dat ik bevestiging heb dat ik het kan. Dat komt ook omdat de leraren jou zelf moeten ‘goedkeuren’ het is niet zo dat je vragen met goed of fout moet beantwoorden, maar je bent afhankelijk van de ‘mening’ van een leraar.

Nu is het weer vakantie periode, sterker nog nu ik dit schrijf zit ik lekker in Zeeland. Het is heerlijk weer, maar met mij zijn de dozen met knutselspullen meegekomen want ja dat is nu eenmaal mijn traditie. Ik ben druk bezig om handgemaakte sieraden en hebbedingetjes te maken om te verkopen op mijn webshop, want naast het zoeken naar een leuke, geschikte baan ben ik vooral bezig met het opzetten van mijn eigen weblog en shop. De blog is te vinden op minkeltje.blogspot.com. Op deze manier kan ik mijn grafische creativiteit en mijn handvaardigheid met elkaar combineren. Tegelijkertijd kan ik aan anderen laten zien wat ik doe.

Op de markt op ’t Hofke, 20 september zal ik er ook staan met een kraampje waar ik mijn creaties verkoop, maar waarschijnlijk is dat al geweest als u dit te lezen krijgt. Ik ben steeds bezig in mijn hoofd om er een leuk kraampje van te maken, want dat is toch wel mijn beroep. Ik hoop er dan ook snel professioneel mee bezig te kunnen gaan en een geschikte baan te vinden, dus ga ik na deze welverdiende vakantie weer hard aan het solliciteren.


Het is een heel stuk, hopelijk vonden jullie het leuk om te lezen.

Tot blogs!

2 comments:

  1. Wat een leuk stukje! Precies jij!

    XO Heidi

    ReplyDelete
  2. En wat een leuke strikjes! Erg mooi!

    ReplyDelete